Mexicansk taco med hvetetortillas (Vegetarisk)

Hola caballeros y senoritas!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Taco er noe av det viktigste innen tradisjonell nordisk festmat, men hvor kommer den fra? Den kommer fra det kjøkkenet de kaller for Tex-Mex, det vil si en blanding av det texanske og mexicanske. Tex-mex kjøkkenet har ost og kjøtt som mer sentrale ingredienser, noe som skiller den fra det mexicanske. Den mexicanske tacoen er derimot litt annerledes, den finnes i tusen varianter. Denne jeg har laget er vel bare en slags egen tolkning av selve skissen rundt hva som kjennetegner en taco. Hvor autentisk dette blir med tanke på mexicansk matkultur får vi se. Majsan har forøvrig vært i Mexico og hun er nogenlunde kritisk til mitt forsøk på å gjenskape de smakene hun fikk oppleve på sin dannelsesreise til Mexico i fjor. Det vil si at i aften blir det en kresen middagsgjest til bords.

Min tacorett bestod av en slags bønnestuing, hvetetortillas (hjemmelagde seff), salsa og litt guacamole. Fremgangsmåten i denne oppskrift er kronologisk, bare følg den punktvis nedover så blir det en mexicansk suksess dette her.

Du trenger:

Mel
Vann
Salt
Olje

2 bokser med bønner -Velg selv, jeg brukte noen brune bønner og noen hvite bønner. Frijoles negros altså sorte bønner passer antagelig veldig bra. Eller Kidneybønner.
1 finhakket løk
4-6 finhakkede fedd hvitløk + 2 fedd til salsaen
En raus klype hele cumminfrø
En raus klype hele korianderfrø
Mørk kokesjokolade, kakao eller lignende, 1 ss kakao, to biter mørk sjokolade
1 cl whiskey, hvis du har, gjerne en røkt en
1 finhakket rød paprika, litt til stuing og litt til salsa
Chilipulver etter eget ønske, eller fersk chili, hvordan du ønsker å gjøre den spicy er opp til deg selv.
Stekeolje, selv hadde jeg maisolje
Salt og pepper
6 ferske tomater
Syltet gul pepper, eller jalapenos
Om du har, gjerne litt fersk koriander. Det hadde ikke jeg, men det er nok godt å ha i salsaen.
3 lime
1 sitron
Jeg hadde litt hvit edikk i salsaen for ekstra syrlighet.
Man kan ha litt finhakket rødløk i salsaen.

Tortillas:

Jeg har aldri fått til det greiene med måling og veiing av ingredienser så her får du bare prøve deg frem selv. Poenget er at du trenger veldig lite vann i forhold til mel. Fyll en medium stor bolle med så mye mel du tror er nødvendig til for eksempel to personer og hell i vann, litt olje og noe salt. Deigen skal omtrent være like oljete og salt som en pizzadeig, ja det er vel i grunn bare gjær som skiller den fra en gjengs pizzadeig.

Bruk en kjevle, elt deigen godt på et bord og kjevl ut to flate fine lefser som du legger i bakepapir inntill videre. Vi steker tortillaene i pannen rett før servering naturligvis. Dette er et gammelt syd-mexicansk rituale. Eller ikke, hvem vet.

Bønnestuingen:

Varm oljen i en gryte og stek løk, paprika, hvitløk, cumminfrø, korianderfrø, salt og pepper. La det hele putre i noen minutter.Tilsett bønnene, whiskeyen, sjokoladen og resten. Rør litt om, la det putre under lokk, heller reguler med vann så det ikke blir for tørt. Imens går man i gang med salsaen.

Salsa:

Finhakk tomatene så godt du klarer. De has i en litt stor skål, og blandes med hvitløk, malt cummin, salt, pepper, og saften fra en lime. Rør godt om. Finhakk de syltede pepperene, ha dem i blandingen.La det stø i kjøleskapet mens du lager resten av maten.

Autentisk tacokryddermiks!

Autentisk tacokryddermiks!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Forsiktig med spriten Jeppe, hvis ikke får du smake mester Eriks vrede! Aiaiai! Senor es mucho buracho eh!

Forsiktig med spriten Jeppe, hvis ikke får du smake mester Eriks vrede! Aiaiai! Senor es mucho buracho eh!

Faen, nå vrimler det av autentisitet på dette kjøkken!

Ikke glem å smake underveis. Bønnestuingen etter kakaopulveret og whiskey kom i… Det var godt altså, en fin bitterhet fra sjokoladen og whiskeyen. Perfecto!

Nå er det på tide å steke tortillaene. Bruk en middels varm panne og legg tortillaen i uten noe stekeolje eller lignende. Når det bobler i deigen kan den vente i ca. ett minutt og deretter snus. Det skal være fin stekeskorpe på hver side.

Faen! Jeg glemte å ta bilde av salsaen. Aiaiai, que stupido! stupido! soy un hombre stupido! (Mexicansk skriftlig temperament.) Derfor blir denne salsa beskrevet via følgende medium: Modernistisk poesi…

Salsaen er rød, rød som du
salsen er ei forloren,
Jorge Campos hvor ble du av i alt mylderet?
Tijuana er Mexicos Strömstad
Din drakt var fargerik som få
Keepern til Mexico ruler

Sånn, da skulle det være rimelig claro hva vi snakker om av mat her. Majsan ble ikke videre imponert over autentisiteten i min tolkning av det mexicanske kjøkken. Men hun mente det var dritgodt alikevel. «Jag köpte dessa solglasögon av en jättetrevlig bög i Cancún, dom är jag rädd om!» Suvenirene fra hennes Mexicotur finnes i kvantum. Guacamolen hun lagde var visst ikke guacamole men avocadopuré. Det manglet noen ingredienser visstnok til at det kvalifiserte. Én ting er sikkert, her er det mye å lære.

Dander deg altså en fin platte med denne maten og nyt. Her er det vel ikke så mye spørsmål om hva som passer til annet enn en duggfrisk Corona eller Sol og en deilig og freidig shot med Tequila! Ikke glem å skvise masse limesaft på maten. Autentico!

Y ahora…

campos1

Reklame

2 tanker om “Mexicansk taco med hvetetortillas (Vegetarisk)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s