Kabaret med torsk

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fant en Toro-pakke med aspik i skapet. Jeg la sammen to og to og tenkte at den må brukes i form av den litt gjennomsiktige og dissende klassikern kabaret! Fisk, grønnsaker og egg i en lekker form som har preget norske koldtbord i lange tider. Et deilig smørbrød med cabaret og spinatsaus, det er ordentlig godt. Kjære matblogglesere -I dag skal vi anlegge de litt tåkete bildene fra Cappelens kokebok anno 1970-1980 og litt videre ut på nittitallet. Før balsamicoen og pestoen kom i 1997 var dette noen av de lekreste innslagene på norske konfirmasjons- og dåpskoldtbord! Konseptet med mat i aspik er rimelig internasjonalt, fra Thailand til Frankrike finnes det retter basert på dette prinsippet. Aspik er opprinnelig grisefett, men det var ikke noe særlig av det i Toro-aspiken. Men en fin og salt smak skal det være. Putt hva du vil i aspik, vær kreativ! Aspik upp your life!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Målet vårt er å få dette:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Et lekkert, høyt belagt, nesten magisk tiltrekknde kabaretsmørbrød som har et raust lag med spinatsaus hvis to eneste ingredienser er hakket spinat og majones. Lag gjerne majonesen fra grunnen av selv, jeg tok en ferdigmajones denne gangen, beklager å være litt lat der, men det originale er jo å bruke ferdigmajones. Nesten ingen i Norge lagde sin egen majones på 50- og 60-tallet.

Du trenger:

1 gulrot i mindre terninger
Frosne erter (selskapserter egner seg godt)
Lettrukket torsk, jeg hadde 1 filet til en kabaret på denne størrelsen (ca. 5 dl aspik)
To hardkokte egg i båter

-Man kan ha i hva man vil i kabaret. Det vanlige er i tillegg til disse ingrediensene er også mais, fiskepudding i terninger, reker, hvit asparges også ganske vanlige å finne.

Slik gjør du:

Kok opp vann og ha i aspik, dette er den enkle Toro-varianten. Når aspiken er løst opp i vannet, legg det til side. Skjær torskefileten i gaffelbiter og la de trekke i kokende vann i noen minutter. Se etter om de er ferdige, kjøttet er løst når torsken er gjennomkokt. Kok erter og gulrotterninger i omtrent ca. fem minutter.

Legg alle ingredienser i en bolle og lag en formasjon slik jeg gjorde, legg bitene evt. lagvis. Hell i aspiken og sett bollen i kjøleskapet til det er stivnet. Tar et par timer vanligvis. Når du tar bollen ut for servering. Legg den i litt varmt vann så kabareten løsner, og så er det bare og legge den opp ned på en tallerken og mønsteret du har laget vil komme frem. Det er som japanerne sier, man spiser med øynene også!

Spinatsaus:

Dette er Nordens Hollandaise! -Kødda! Franskmennen har alltid vært misunnelige på oss for denne sausen, problemet er at de ikke klarer å lage den. De tror ikke at det kan være så enkelt å lage en god saus. Jålebukker!

Je suis, je suis!

Je suis, je suis!

Tin frossen spinat, bland det ut i majones. Ah… Simple and delicious!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To timer senere…

(Eller mer, kommer an på.)

Ah, nå er det bare å nyte et lekkert smørbrød belagt med den fineste kabaret toppet med spinatsaus, og jeg har gjort som Ingrid Espelid her. Haugesundsdialekt: Og så en liten dusk med persille!

Hva kan nytes av drikke med et kabaretsmørbrød? En duggfrisk Ringnes pilsner, en snaps, eller et glass sprudlende Farris.

Lykke til!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s