Klassisk lutefisk med ertepuré (Jule-spessial)

Lutefisk2
Det skjedde i de dager da det gikk ut befaling fra Sverre om at alle guttene skulle skrives inn i mantall ved lutefiskmiddag Den første innskrivning skjedde mens Sverre var landshøvding på Carl Berner. Og alle guttene dro avsted for å la seg innskrive, hver til sin bydel. Selv dro jeg fra Gamlebyen opp til Davids by, Helgesens gate rett nedenfor CB-krysset, Oslos Betlehem i aften. Der møtte jeg Sverre på Rimi og vi fant den deiligste lutefisk til 39 kr kiloen. Sverre mente at det ville være mye mer forfriskende om man lagde en fersk ertepuré fremfor den tradisjonelle ertestuingen. Vi hadde ikke lagt erter i vann uansett, så vi kjøpte tre pakker med frosne erter. Dette blir det go’aste julebordet!

Lutfisk1
Hill deg lutefisk full av nåde, velsignet er din kaustiske duft og velsignet er du blandt julemat! Vi fant følgende smakstilbehør til lutefisken denne aftenen: Én pakke med lys sirup, én pølse med ribbefett og to pakker med lutefiskbacon. Nils fortalte oss om at hans familie konsumerer lutefisk utelukkende med poteter som tilbehør. For oss høres det vanvittig ut å ikke ha ribbefett, bacon, sennep og ertepuré (eller sirup, den var ny for meg).
Lutefisk3

Eia var vi der, eia var vi der!

Her er oppskriften vår:

Omtrent 4-5 kg lutefisk på syv personer, det holdt fint. Vi kan spise store mengder. Altså, det er jo bare luft! Sånn tyngdemessig, smakfull luft!
Ringerikepoteter, ja det skal det være

Ertepuré
3 pakker med frosne erter
En halv dl fløte
Smør, smakes til
Sukker
Salt og pepper etter smak

Slik gjør du:

Lutefisk:
Del lutefisken opp i skiver, lettsalt dem og la ligge i aluminiumsfolie i langpanne i ca. 40 minutter. Sett ovnen på 200 grader. Stek lutefisken i 30-40 minutter, her er det viktig å følge med når det nærmer seg. Steker lutefisken for lenge blir den suppete og mister konsistens. Når fisken er gjennomvarm og fortsatt fast er den klar. Vannet har på dette tidspunkt trukket ut av fisken. Ja, lutefisk er rare greier. Hvit fisk som ha ligget i kaustisk soda!

Ertepuré:

Varm tre pakker med frosne erter, ha i fløte og smør og kjør det til en jevn, men litt grov masse. Tilsett sukker, salt og pepper etter smak.

Ringerikepoteter kokes til det nesten er melen konsistens.

Og så Gjennem de favre, Riger paa jorden, Gaae vi til Paradis med sang!

-Kok baconet i alt ribbefettet, man kan simpelthen ikke få nok av bacon og ribbefett til denne retten. Sterk sennep er å anbefale da det bryter litt med alt det fete. Og ja, sirup, Pål og Sverre driver med dette, det gjør kanskje du også? Vel, jeg holder meg til ribbefett, bacon og sennep. Vestlendinger spiser ikke så mye svin fortalte Nils, derfor ble dette en østlandsk variant altså.

Med et stod herrens engel foran dem og sa «Frykt ikke! Jeg kommer til dere med bud om der skal drikkes juleøl og akevitt til også! Dere skal finne en flaske med O.P. Andersson som er svøpt og ligger i en tax free-pose!» Å ja, vi hadde én liter O.P. og én liter Løitens linje. Og det kom godt med! Vi er blandt mennesker som har julematens velbehag! Vi var syv gutter og vi spiste opp all fisken. Guttene ble værende utover den lune aftenen mens vi priste og lovet kokkene for det vi hadde spist og drukket; alt var slik som det var blitt sagt av dem.

Sverre fortalte at det kun var en halv liter akevitt igjen og ikke noe bacon dagen etter. Jeg husker ikke hvordan vi klarte dette, husker du?

Fra matpreikredaksjonen ønskes en gledelig jul og en merry x-mas to all of ya!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s