Smørbrødsbord/Scandinavian open sandwiches/Tartines scandinaves

[/caption]

Vi ser her dyrlegens nattmat øverst i midten roastbeef, egg og sild og røkt skinke. Vi kan også se en pose med Hurlumhej mix fra den anerkjente godteriprodusenten "Bonbon".

Vi ser her dyrlegens nattmat øverst i midten roastbeef, egg og sild og røkt skinke. Vi kan også se en pose med Hurlumhej mix fra den anerkjente godteriprodusenten «Bonbon».

Ah, internasjonalt preg på tittelen, og internajsonalt preg på maten! Det er onsdag kveld, i Søgårdsvej skal det feires at eksamen er innlevert og det med en internasjonal matfestival. Grunnen til at tittelen er flerspråklig er fordi jeg sikter meg inn på det internasjonale matbloggermarkedet. Åja, teksten er på norsk tenker du? Then they should learn Norwegian shouldn’t they? De internasjonale studentene som bor under meg inviterer til en slags matfest. Jeg tenkte at her er en gyllen sjanse til å promotere en av mine lidenskaper: Smørbrød. Jeg solgte det inn som «scandinavian open sandwiches, simpel and deliscious, an indigenous experience of the north», folk mente jeg oppførte meg som en promotør. Greit nok. Norge, meg altså, Frankrike, Kina, Korea I, Korea II og Korea II var tilstede ved dette internasjonale evenement. Det vil si det kom gjester utover dette, men de hadde ikke deltatt i matlagningen. Kina lagde svin i en ketchup-aktig saus, Frankrike lagde «gougères» en slags ostebassert vannbakkels. Korea I lagde stekt ris og en rødkålsalat, med assistanse fra Korea II, Korea III fikk smake for mye snaps før middag og ble klar for senga rimelig tidlig på kvelden. Vi fant ham på toalettet og Korea I kommuniserte med ham på koreansk om noe om at det var på tide å legge seg. «He drinks like a norwegian» konstaterte jeg for de andre.

Tok bare bilder med mitt ikke så imponerende mobilkamera, derfor dårlig bildekvalitet.

Jeg kjøpte et finere franskbrød, en slags blanding av pariserloff og vanlig loff på butikken og noe assortert pålegg. Jeg utnevnte meg selv til «koldjomfru» et gammelt bregrep for den som lager smørbrødene. Smørbrødene fikk ben å gå på allerede i det de ble presentert på denne gastronomiske verdensutstillingen.»Those fish-things are like so good!», «So, it’s with meat?» var noen av tilbakemeldingene. Kina syntes ikke noe om kryddesilden og brøt ut «Too salty!». Etterhvert kom flere venner av disse studentene, smørbrøene solgte som varmt hvetebrød. Av en merkelig grunn fikk Dyrlegens nattmat minst omsetning. Dette overrasket meg. Uansett, Finnland gumlet i seg restene da han ankom litt utpå kvelden. Så til slutt var det tomt. Det eneste som gjensto nå var Korea Is forslag om å spille kortskalle, eller «kjendis»-leken. Korea III våknet til live igjen og jeg ga ham Mikke Mus. Det var en real nøtt viste det seg. Korttidshukomelsen hans var fortsatt litt skjør etter all snapsen. Jeg klarte George W. Bush jr. etter kun seks spørsmål.

Noen frekke egg- og sildesmørbrød her.

Noen frekke egg- og sildesmørbrød her.

Uansett, det er på tide å snakke om maten. Dyrlegens nattmat. Navnet fra 1920-tallet kommer av en gammel dyrlege som bodde i København og frekventerte Oskar Davidsens restaurant hver kveld for å innta akkurat dette smørbrødet. Dette er som bergensk fiskesuppe, det finnes regler for hva som kan kalles dyrlegens nattmat, og i den anledning kommer nå en smørbrødliste av ingredienser som jeg brukte denne aftenen.

Mis en place for smørbrødlaging. Ja, det skal være litt hockey på kjøkkenet som Hellstrøm sier!

Mis en place for smørbrødlaging. Ja, det skal være litt hockey på kjøkkenet som Hellstrøm sier!

Let’s go:

Jeg kjøpte to franskbrød/loffer, skar dem i snitter og gjorde dem høyt belgagte med pålegg.

Dyrlegens mattmat:

1 pakke med påleggsky/aspik (En stivnet stekesky, du får det antagelig hos slakteren, eller i større butikker)
1 pakke salt skinke
Finstrimlet løk rød eller gul (Legg strimlene i kaldt vann, så får du vekk noe av den skarpe råe smaken)
Leverpostei av god kvalitet
Smør av god kvalitet eller svinefett/ribbefett

Vanligvis legger man pålegget lagvis med smør, leverpostei, påleggsky, skinke og løk. Jeg foretrekker å la påleggskyet være øverst og briljere med sin vakre gyllne farge.

Egg og kryddersild:

Hardkokte egg, kryddersild og karse legges på brødet. Det var jo enkelt. Husk å skjære kryddersilden i gaffelbiter.

Roastbeef:

Roastbeef, remulade av god kvalitet (gjerne grov) og sprøstekt løk.

Røkt skinke:

Røkt skinke, saltagurk eller sylteagurk, karse og finhakket gul løk

Så er det bare å dandere fine tallerkener med disse fantastiske lekkeriene og oppleve suksess!

Finn en god akevitt, gjerne lys og forfriskende ved siden av, men unngå å gjøre som Korea III, velbekomme!

Dette er basert på en sann historie. Noen endringer av hendelser og rollegifurer har forekommet av hensyn til fortelling og dramatisk oppbygging.

Nihaou!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s