Ah, påsketider, den stille uke, se vi går opp til Jerusalem i, hellige påsketider lyder psalmen som kjent! Jeg, Sverre, Nils, Paal åg Pål, vi går opp til Rimi på CB i på denne dimmelonsdag. Agnus dei!
En stek på 2 kg, dvs ca. 400 g kjøtt til hver, her skal vi i hvert fall ikke sulte. Vi skulle ha det ganske tilbehør også, alt som kan serveres hos mormor på en søndag, med et islet av modernitet, i form av søtpotetmos. Ellers hadde vi rosenkål, dampet gulrot, ovnsbakt champignon og en god og fyldig sauce espagnole (brun sævs).
Vi hadde lite erfaring med lammestek. Vi brukte derfor skjønn, empiri fra lignende prosjekter, oppskrifter på nettet og ikke minst tok vi den hellige skrift i bruk hvorpå det står i Jesu lammepreken på lammeberget i Kanaans land, lam 2.14.
Dette trenger man:
2 kg lammestek
Fersk rosmarin
Hvitløk
Gul løk
Salt
Pepper
Urter forøvrig etter eget behag
Smør
Saus:
Smør
Mel (eller maizena)
Fløte
Soyasaus
Worchestershiresaus
Kjøttfond/buljong
Karamelisert løk
Sjy fra steken
2 dl øl, vi tok Borg pilsner, grøden fra de deiligste østfoldske marker!
Grønnsaker:
Gulrøtter, hele og dampede
Rosenkål, dampet
Champignon, bakt i ovn, mens steken hviler
Søtpoteter
Slik stekte vi lammet:

Vi stappet hvitløk og rosmarin i steken, steken fikk den fineste forberedelse, det duftet av krydderier!
Behold strømpen rundt lammesteken. Smør inn steken med krydder og hvitløk, sørg for å få alt godt inn i kløftene som går inn i steken. Legg løk, og en oppskåret gulrot i langpannen.
Sett ovnen på 125 grader, og bak den i to timer.
Vi hadde som mål å få steken blodig, men nesten gjennomstekt, steak à point, på grensen til bien cuit. Dette er den mest krevende stekegraden, fordi her skal vi ha kjøttet på grensen til gjennomstekt, men alikevel blodig. Her er marginene små.
Etterhvert som vi ble litt brisne av opptil flere apéritifer i form av den nye grønn te-cideren til Grevens som definitift blir en av sommerens suksessforfriskninger, begynte vi på sausen.
Vi smeltet smør og lagde en jevning. Smør, mel, røring, fond, soya, worchestershire, krydder og så vente.
Etter to timer i ovnen satte vi varmen ned, det skal bakes langsomt. Til slutt hadde vi varmen nede på 50 grader, og ettersom alt det andre nærmet seg var det på tide med den siste bruningen, før steken hvilte i omtrent 15 minutter, i aluminiumsfolie.
Og for all del -behold strømpen på helt til oppskjæringen!
Vi skar den i fine skiver, og siden denne steken var kjøpt på en skabbete Rimi-butikk i Trondheimsveien, hvor ingen skulle tro at noe så fint kunne komme fra, kalte vi steken «The Rose that grew from Concrete» etter Tupac Shakurs diktsamling.
Vi helte sjyen i sausen, ai, for en åpenbarelse!
Steken kan med hell nytes med øl og snaps, slik som vi gjorde, eller et galss rødvin. Fernet anbefales ikke!
Velbekomme og god påske!