Spekesild og poteter

Matpreikredaksjonen tar kritikk på at det er blitt publisert en oppskrift på spekesild uten syltede rødeter til. Dette har vi nå rettet på i teksten. Bildet er dessverre uten rødbeter da dette ikke var å oppdrive på tidspunktet da bildet ble tatt.

Ah, sommeren er endelig her. Vi ligger og drar oss i parker og fyller vommene med hermetisert øl og eksotisk krydrede pølser fra butikkene. Deilig det. Men jeg vil tilbake til røttene av mattradisjonene. Hva er egentlig god sommermat? Vi må ikke glemme krigen oppi all gressplen- og engangsgrill-hedonismen. Det var jo sild og poteter som reddet oss den gang. Hvilken rolle spiller sild og poteter for oss i dag? En bortgjemt  uslepen diamant spør du meg. Selv om silden kanskje er bedre i dag. Det skal sies.

IMG_20180601_002754.jpg

Jeg kom sent hjem en dag. Hadde vært fra sted til sted. Heldigvis var jeg smart nok til å legge noen deilige fileter med spekesild til utvanning den korte tiden jeg var hjemom i femtiden. Da jeg kom hjem i titiden var filetene perfekt vannet ut. Jeg hadde kjøpt dill, rømme, poteter og løk på forhånd. Det var torsdag kveld. Det var 28 varmgrader ute. I Torshovdalen var det fortsatt noen få sene parkentusiaster igjen å skimte der ute på gresset. Det var noen hvite små flekker der ute på den grønne massen. Månen var på vei opp, gul og fin. Det var liksom ikke risengrynsgrøt jeg fikk lyst på. Hva er vel bedre enn en sval tallerken med spekesild og en iskald pilsner til kveldsmat? Forskjellen på dette måltidet og kjølerommet på Bunnpris er at før eller siden må du ut av kjølerommet på Bunnpris. Dette måltidet derimot, svaler deg innenifra, og varer ut kvelden (og natten og morgendagen). Jeg setter av plass til ekstra mye preik denne gangen ettersom oppskriften er meget enkel og kortfattet. Men for all del, enkel oppskrift til tross, retten jeg snakker om har en bunnløs substans og karakter.

Jo, vet du hva, jeg velger å forfatte oppskriften i den lekre prosaen som matpreik er kjent for. Nemlig preik.

Du må ha noen forfriskende dillkvaster, som kanskje er grovhakkede? Du velger dette selv. Det er finhakket løk som skal til. Rød eller gul, alt etter behag. Jeg foretrekker faktisk gul løk da den er litt frekkere i smaken. Litt sterkere altså. Du må kjøpe en pakke med spekesild på butikken. Flere pakker, hvis du skal ha mange gjester. Regn dette ut selv! Vann ut silden i tre til fem timer. Kok poteter og bland i smør når du har helt av kokevannet. La gjerne silden ligge i kjøleskapet for den beste kalde følelsen.

Anrett retten slik du mener at den bør anrettes. Og dette kan gjerne serveres med iskald snaps til. Gjerne flere typer.  God fornøyelse!

Jo, før jeg glemmer det: Godt med syltede rødbeter til!

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s