Forenklet paella med fisk og reker

Hola matpreikaderos! Nå var det lenge siden sist. Beklager fans, at det er så langt mellom snapsene. Men jeg er blitt så lat. Jeg gidder ikke lenger å hente frem laptopen for å blogge, nå tar jeg det på mobilen istedet. Det har forsåvidt økt bloggelysten noe voldsomt. Jeg fant denne teksten i arkivet. Den er fra juni 2018. Denne teksten er en hyllest til spansk matkultur og en kritikk av det matpreik alltid kritiserer og jobber imot: kulturell apropriasjon.

IMG_20180528_175238

Nå er det tid for litt spansk fyrrighet her på Matpreik. El preiko del comida!

Jamie Oliver hevder at rettene hans er så enkle å lage og at det er så billige og tilgjengelige ingredienser. Vel, jeg har ikke tilgang til fersk tunfisk, blekksprut, helårs chilifarm, en levende høne og peruanske hulla-hulla-frø.  Og jeg har ikke nok kaseroller liggende til å blanchere alt på forhånd. Ei heller har jeg ti forskjellige urteplanter liggende i en krydderhage året rundt. Og jeg bor heller ikke i det distriktet av London hvor antagelig alt mulig av Jamies ingredienser er å få tak i. Denne oppskriften derimot tar deg gjennom en hverdagslig handletur helt uten prismessige utskeielser. Det garanterer jeg. Denne oppskriften er dimensjonert for utvalget på Coop Mega på Sandakersenteret eller Kiwi i Vogts gate og lignende steder.

Og de paelladorene fra Spania som har dogmer rundt hva som kan kalles paella og hvordan det skal lages kan jeg bare si: Beklager hvis jeg bryter med konvensjonene. Har du vært i Spania og spist på de restaurantene som faktisk serverer spansk mat? Ja, de som har bilde av rettene og hyggelige språkmektige innkastere som gladelig tilbyr en gratis sangria før måltidet? Det har jeg, og så lenge man har en slags risrett med sitronskiver på servert i stekepannen, så er man vel innenfor. Med hell er det en sjøkreps på toppen i tillegg. Jeg spiste en ganske adekvat paella på en svensk restaurant på Mallorca en gang.

Denne varianten av Paellaen er faktisk rask, billig og enkel. Og ikke Jamie Oliver-rask, billig og enkel. Det garanterer jeg.

Du trenger:

Fisk – Jeg brukte frossen torsk og sei, som jeg har et arsenal av i fryseren. Disse pakkene koster fort under 30 kr og er billige.

Reker – Frosne reker er billig.

Ris – Arborioris, paellaris, jo. Jeg kjøpte en pakke Geisha grøtris. Det er også rundkornet ris, og billig.

Grønnsaker: Grønn paprika, gul løk, hvitløk (Bruk andre ting også for den saks skyld)

Krydder: Paprika, røkt paprika, pepper, salt, safran (eller gurkemeie, som er billig) Jeg brukte ingen av delene.

Eventuelle smaksforsterkende ingredienser du skulle ha liggende som kan tas med: Salami (eller lignende), Ansjos (spanske)

Skrell rekene og bevar skallet. Skallet har du i en liten kasserolle med litt olivenolje. Stek skallet, fyll på med kaldt vann og la det småkoke litt. Dette kan bare ligge å putre mens du lager maten.

IMG_20180528_172505

Det neste du gjør er å legge risen i vann og sørge for at stivelsen kommer ut. Jo mer vannet ut, jo bedre.

IMG_20180528_172237

Deretter tar du ut frossenfisken og skjærer ut en bit som du skal ha i maten. La fisken ligge på bordet helt til slutten hvor du kan skjære den i terninger.

Hakk løk, hvitløk og paprika i småbiter og stek i olivenolje. Ha i risen, som du har vannet ut litt på forhånd. Nå gjelder det å steke risen litt i oljen slik at smakene kan trekke inn. Spe på med rekekraft underveis og la alt simre i omtrent 15 minutter. Ikke rør for mye, det skal ikke bli for grøtete.

Når risen er al dente slår du av varmen og lar retten hvile i fem minutter før servering.

Så er det bare å finne frem de svenske menyene og sangriaen til apéritif og rope ut arrriba! Serveres med øl, vin eller farris.

Hasta la vista!

 

 

 

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s