Palak Paneer (Nord-indisk spinat- og ostecurry)

Namaste!

Jeg og Majsan går for å kutte ned på kjøttet litt. (Åh, et kongerike for en od porsjon flesk og duppe nå!) Neida, det finnes mye god mat som ikke inneholder kjøtt. Idéen om mat uten kjøtt tar meg straks til orienten og dets mystiske og fremmede kultur. Palak Paneer er ikke det eneste navn denne rett går under, på min lokale indiske restaurant er denne retten også kjent som nr. 35. Men hva vet jeg om denne fremmede kultur og navnetradisjoner, noe jeg vet er at det nord-indiske kjøkken kan by på deilige smaker, en mektigere matkultur enn det sydindiske. hvor det er fisk, kokosmelk og ris er mer sentralt. I Nord er smør, fløte, lam, yougurt, brød og ost noe kokken ofte griper etter. I indisk mat spiller krydderiene en meget stor rolle hvorpå det er så å si helt individuelt hvilke forhold og typer man velger. En masala er betegnelsen på en krydderblanding, utover det har jeg kun praktisk tilnærming til indisk kryddertradisjon. Uansett, krydringen kommer vi tilbake til. Paneer er en indisk ost, den er mild og fyldig, og fås seff kjøpt på Grønlands største innvandrerbutikker. Den ligger langt fra feta, haloumi og Jarlsberg bare så det er sagt. Den ligger nesten nærmere Cottage Cheese i smak, men har en helt fast konsistens.

Hvis Pork Vindaloo er Indias lapskaus er denne retten garantert Indias spinatsuppe med egg i!

Hvis Pork Vindaloo er Indias lapskaus er denne retten garantert Indias spinatsuppe med egg i!

La oss avgi det store og mytiske India et besøk med alle de smaker og aromaer som følger med!

For middag til to trenger du:

1 Paneer (Indisk ost altså)
1 pakke frossen spinat (Bruk ca. 2/3 av pakken til 2 prosjoner.)
2 gule løk
3/4 til 1 hel hvitløk (Etter smak bruk alle feddene hvis du er gira.)
1 stk hel fersk ingefær
1/3 boks youghurt
2 store ferske tomater/En boks hermetiske tomater (Om sommeren bruk norske tomater som det da er sesong for, andre årstider unngå importerte og mindre gode tomater, bruk i stedet en boks hermetiske tomater)
Matolje til steking (Mais, raps, peanøtt osv.)
1 sitron

Krydderier:

(Dette med krydring er ganske individuelt, men det var nogenlunde slik jeg selv krydret retten denne gangen.)

2 ss Garam Masala (Bruk mer hvis du vil ha mer currysmak)
1 ss hele korianderfrø
1 ss hele cumminfrø
1 ts paprikapulver
1 ss grovkvernet pepper
1 ss chilipulver (Her brukes man selvfølgelig sin egen preferanse i styrke, jeg liker den ganske hot.)
2-3 kanelstenger
Salt

Slik gjør du:

Begynn med å varme matolje i en litt dyp og stor gryte. Koriander, cummin og kanelstenger has i når det er varmt nok. La det steke litt. Løken finhakkes og has oppi. Ha i Garam Masalaen, nok salt og det andre finmalte krydderet. Vær forsiktig med chilien, smak heller til senere. Hvitløk og ingefær skrelles, kjøres med stavmikser i litt olje til det er blitt en puré og has oppi gryten. La det putre litt til løken er blitt bløt. Tomatene kjøres på samme måte og has i gryten.

Rød guffe.

Rød guffe.

Grønn guffe!

Grønn guffe!

Gettin' cheesy with it, Naan  naan naan naan naan naan naan... naan naan naan naan naan naan! -Will Smith på indisk!

Gettin’ cheesy with it, Naan naan naan naan naan naan naan… naan naan naan naan naan naan! -Will Smith på indisk!

La det hele simre i noen minutter. Jo lengre tid du bruker jo bedre, du kan godt la det ligge og godgjøre seg i en time, men da på lav varme og pass på å ha lokk på. Nå har du en slags rødlig tomatsausgreie gående, da er det på tide å ha i spinaten. La det gå noen minutter så tar du i youghurten. Smak til og hvis det mangler noe så tilsetter du det bare. Ha i litt sitron for å regulere syrligheten, det skal være litt av det også. Er den for tam has mer salt, chili eller garam masala i. Hakk opp paneeren i terninger, jeg hakket dem ganske smått denne gangen da det ble litt store biter sist og det ble en litt mektigere følelse når man spiste. Stek det lett i olje i en panne til det er litt brun stekeskorpe og ha osten i gryten. Majsan syntes det var «jättegodt!», jeg er etterhvert blitt viderekommen i svensk og jeg tror at det betyr noe sånt som at hun syns maten var smakelig.

Vi hadde noe innkjøpt naan til og Majsans avocadosalat med hummus som forfriskende tilbehør.

Håper denne lille turen til orientens bredder falt i smak. Maten nytes med en duggfrisk Kingfisher kanskje? Vi hadde soda fra Sodastreameren og det akkompagnerte måltidet utmerket!

Til dessert: Sølvfat med regningen og kobberskillpade-etui med små godteribiter og cumminfrø.

Thank you and come again!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s